Snažíme se o příspěvky ze školních akcí

15.03.2012 14:55

Z rozhovoru se čtenáři školního časopisu víme, že vyhledávanými příspěvky jsou nejrůznější ohlédnutí za školními akcemi; soutěžemi, přednáškami, reportáže z výletů a besed. Jednička sice není týdeník, který by se s minimálním časovým odstupem věnoval jednotlivým akcím, přesto se těmto tématům nechceme vyhýbat. V příštím čísle se objeví pěkný příspěvek V. Bayerové; ač jsme předeslali, že na webu se budou objevovat pouze neotištěné příspěvky, tedy takové, které se do Jedničky nevešly, rádi uděláme v tomto případě výjimku.

Čína. Země sta tváří, tajemných krás a dobrodružství. S takovým pocitem jsme odcházeli z projektu planeta Země 3000, na jejíž výukový program jsme se byli podívat dne 25. ledna 2012.

Po příchodu do kulturního centra bylo v ovzduší cítit napětí. Jaká bude Čína?

Oči nejednoho návštěvníka směrovali ke třem velkým plátnům v popředí Kulturního centra. Rozsazeni do židlí ve velkém sále jsme přemýšleli o významu nadpisu čínským písmem. Tiše hrající asijská hudba nás téměř omámila, tiše zněla po celém sále a my už se jen tiše nemohli dočkat celé prezentace. Prezentace začala.

Sedíme na kraji našich židlí a mlčky pozorujeme dění před námi. Barevné fotografie Číny promítané na velké obrazovce uchvacuje úplně všechny. Některým se více líbí panda, někteří jsou spíše zaujati fotografií škvařeného švába, jež brzy poputuje do trávícího traktu jednoho z cestovatelů. A už začíná video s mluveným komentářem. Vesele se usmíváme na oslavy čínského nového roku a v naší řadě sborově souhlasíme, že by to ani u nás nebylo na škodu. Hned poté nás ohromuje sdílnost všech Číňanů a mohutnost čínského obyvatelstva. Od diváků je slyšet spousty nadšených, ale i překvapených výkřiků, nejvíce jich je však, jakmile se přesouváme do čínské kuchyně. Naporcovaná želva a mořská hvězdice se návštěvníkům nezdá moc chutná. Ovšem jakmile se přesuneme do Pekingu, znovu se objevuje nadšení. Poté objevujeme krásy a starosti Tibetu a také nádheru nejvyšší hory Mount Everestu. Program byl zakončený návštěvou do pohádkového národního parku Jiouzhaigou Halley. Objevovali jsme překrásné pandy a jiné kouzelné tvory. Kromě toho jsme zjistili spoustu zajímavostí, a to nejen o Číně. Pořadem nás provázeli dva moderátoři, kteří celý program komentovali. Z  přednášky jsme si odnesli spoustu krásných vzpomínek a nových informací. Velice jsem si tento program užila a doufám, že se v budoucnu zase budu moci těšit na další. (V. Bayerová, 9. B)

Zajímavé informace o Číně s odkazy např. na wikipedia.org