M. Jankovcová: Turecko

08.10.2012 16:58

 


Turecko je velice pestrá a pozoruhodná země. Leží v Malé Asii a menší část zasahuje i do jihovýchodní Evropy. Patřilo do Osmanské říše, která v roce 1923 zanikla. Hlavní město je Ankara. Ale dost o poloze a dějinách. Alespoň mě více zajímají tradice a kultura. Turecká kuchyně patří mezi nejzdravější a nejlepší kuchyně na světě. Turecko díky tomu, že je omýváno Středozemním a z druhé strany Černým mořem čerpá z vlastních zásob velké množství ryb a další plody moře. Skoro ke každému jídlu patří zelenina a ovoce. Oblíbené maso je jehněčí, skopové, kuřecí nebo výše uvedené ryby. Vepřové maso je dle koránu zakázané. V Turecku se platí tureckou lirou. Turecká lira je v přepočtu asi 10 Euro. Zajímavosti: Čas je oproti České republice posunut o jednu hodinu více. (M. Jankovcová, 9. B)

Další zajímavé články o zemích, které žáci školy navštívili v červenci a srpnu, zveřejníme v prvním letošním čísle časopisu.